Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Openen van begraven asbus.


16 december 2004

Vraag nummer: 3553  (oude nummer: 5184)

van een familie voor wie ik een uitvaart heb verzorgd kreeg ik de volgende vraag:
de as van het recentelijk overleden (en gecremeerd) familielid willen zij laten bijzetten in het urnengraf, waar ook al de asbus van de vader van de overledene in staat. Tegenwoordig is het mogelijk een beetje as in een sieraad te bewaren - dat wil deze familie graag. Maar nu het urnengraf dan toch opengaat, zouden ze eigenlijk van de as die daar 10 jaar geleden in begraven is ook wel iets willen hebben om in een sieraad te bewaren!
Is dat mogelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat is mogelijk. Aan as kan altijd een andere bestemming worden gegeven. Dat geven van een andere bestemming kon ook al voor 1998, toen het mogelijk werd as in o.a. een sieraad te bewaren. De mogelijkheden van na 1998 kunnen ook voor as van vóór dat jaar.

Voor het opgraven van de asbus is wel de toestemming vereist van de persoon op wiens naam het (urnen)graf staat. Dat is wettelijk voorschrift. Overigens zou ik wel voorzichtig zijn met al langere tijd begraven asbussen. Het kan zo zijn dat een metalen asbus is doorgeroest en dat de as geheel of deels door de aarde is opgenomen. Het is m.i. niet 100% zeker dat men nog as kan traceren. Beloof daarom de familie niet al te zeker dat nog as gevonden zal worden.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubrieken Keuzes en zeggenschap over de as en 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >