Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opdrachtgever wil asbus niet ophalen om as te verdelen

9 januari 2019

Vraag nummer: 57057

Geachte heer Van der Putten,

ik krijg een vraag van een collega: haar stiefvader is een jaar geleden overleden. Hij had zijn uitvaartwensen in een uitvaartwensenboekje vastgelegd. Daarin stond o.a. dat de as verdeeld moest worden tussen zijn kinderen, zijn partner (moeder en de stiefvader waren niet getrouwd) en haar dochter (de collega/vraagsteller).

Nu staat de as na een jaar nog steeds in het crematorium omdat de echte dochter (en opdrachtgever van de uitvaart) de as nog niet wil ophalen ('dat komt nog wel een keer').
Voor moeder en haar dochter, maar vooral voor moeder, is dat zo langzamerhand belastend. Er staat een urn klaar, maar die is nog steeds niet gevuld. Zij kan het moeilijk afsluiten zo.

Gaat de dochter/opdrachtgever nog meewerken? Is er een manier om daar enige druk op uit te oefenen? Wat is wijsheid?
Zou u daar misschien iets over kunnen zeggen?

Dan hoor ik dat graag.
Alvast hartelijk dank,

Met vriendelijke groet,

(beheerder begraafplaats X)

Antwoord:

Geachte heer,

Juridisch is hier weinig aan te doen. Je kunt moeilijk een rechtszaak voeren om iemand te dwingen om een asbus op te halen. Het kan wel, maar het is het schieten met een kanon op een mug.

In ieder geval zou het eerst een kwestie van goed overleg moeten zijn. Of dat de anderen tegen de dochter zeggen "Als jij geen tijd hebt, willen wij het graag voor je doen". Waarschijnlijk is dat al gebeurd.
Maar als je mensen niet persoonlijk kent is het heel moeilijk om advies te geven, welke aanpak tot een goed resultaat zal leiden. Misschien kan een derde zoals een ander kind of een lieve oom of tante of goede vriend net het zetje geven om de dochter in beweging te
krijgen.
Misschien ziet die dochter er zelf erg tegenop, is het voor haar erg belastend de as te halen.
Misschien is het omgekeerd en heeft de dochter niets met de as en kan ze zich niet voorstellen dat het voor anderen wel heel belangrijk is.

Hier is takt en het kennen van de personen en van de persoonlijke situatie van belang voor een goed advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder