Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag ik een beetje as hebben van mijn overleden vader?


29 november 2002

Vraag nummer: 1800  (oude nummer: 2168)

19-06-2002

Mag ik een beetje as hebben van mijn overleden vader omdat ik van mijn zus en broers en moeder geen afscheid van hem mocht nemen.
Mijn vader is 28 mei 2002 overleden en ik vernam dit pas 3 juni 2002 in een advertentie in de krant. Mijn vader was toen al gecremeerd en kon geen afscheid van hem nemen. Ik had toch het recht om voor dat mijn vader gecremeerd werd nog even naar hem toe kunnen gaan toen hij opgebaard was. Ik heb mijn broers opgebeld en gevraagd wanneer de mis was, maar ze zeiden niets en ik kon dus niets doen. Dit mag wettelijk toch helemaal niet. Nu vraag ik mij af als de overledene gecremeerd wordt, wanneer wordt het as dan uitgestrooit en zou ik een beetje van het as mogen hebben of is dat niet mogelijk?
Het ergste van dit verhaal is dat ik mijn vader een paar dagen voor hij overleed nog aan de telefoon gehad heb en hij mij zei dat hij mij nog wilde zien en afscheid van mij kon nemen voor dat hij dood ging en het er nog even met mijn zus en moeder over wilde hebben en mij erover terug zou bellen of ik van hun mocht komen. Maar helaas hij heeft mij niet meer kunnen bellen.

Antwoord:

Wed Jun 19 23:52:41 2002

Geachte heer of mevrouw,

Het antwoord op uw vraag heb ik in feite gisteren al gegeven op een andere vraag. De vraag of de as over meer urnen verdeeld mag worden is in feite dezelfde of de as over meer personen verdeeld mag worden.
De vraag is in diverse varianten al veel vaker gesteld in deze rubriek. Zoek in de lijst met vragen en via de zoekfunctie op steekwoorden.

Kort samengevat: de persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie is de persoon die beslist of u een beetje as mag hebben of niet.

Zie: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubrieken Keuzes en zeggenschap over de as en 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >