Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kinderen claimen rechten op as


20 maart 2014

Vraag nummer: 37750

Mijn man is gecremeerd en nu eisen zijn kinderen een deel van zijn as op, wij hebben al jaren geen contact met ze, ook niet dat hij in het ziekenhuis lag. Wij hebben ze wel laten weten dat hij daar lag. Zij dreigen nu met een rechtszaak. testament staat op langstlevende, kinderen zijn onterfd. Wat zijn mijn rechten.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bent de opdrachtgever van de crematie, neem ik aan. U kunt over de as beschikken, mits u zich houdt aan de wensen van uw overleden man.

De kinderenn van uw man hebben geen recht op de as, ook niet op een deel ervan. De opdrachtgever van de crematie beslist of as verdeeld wordt of niet. Als u dat niet wilt, doet u het niet.

Een dreiging met een rechtszaak lijkt mij een tamelijk loze dreiging. Ik ken geen voorbeelden van rechtszaken waarbij uiteindelijk as moest worden verdeeld.

Uw man had blijkbaar een testament. Misschien heeft hij ook zijn wensen ten aanzien van de asbestemming in het testament verwoord. Dat zou in dit geval wel makkelijk en wenselijk geweest zijn.
Aan de andere kant is het zo dat hij blijkbaar niet in zijn testament heeft gezet dat zijn kinderen een deel van de as zouden moeten krijgen. Dan was dat blijkbaar niet zijn wens.
Welke wensen de kinderen zelf hebben, is voor de regels van de Wet op de lijkbezorging niet relevant. Daar draait alles om de wens van de overledene.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE