Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kom ik aan een beetje as van mijn zoon?


29 juli 2009

Vraag nummer: 6756  (oude nummer: 13504)

hallo, mijn zoon is op xx-xx-'09 overleden door een ongeluk met dodelijke afloop, zijn ex-vriendin heeft de uitvaart geregeld, op haar eigen houtje, zonder inbreng van mijn zoon z'n familie.Hij is gecremeerd, en over de as hebben wij ook geen zeggenschap,volgens het crematorium, maar zij heeft al wel 5 zakjes as meegenomen, de rest staat nog in het crematorium, of te wel in het alg. Colombarium, wat moet ik doen om ook een beetje as van mijn zoon te krijgen? Want het is toch te gek voor woorden, dat iemand zo maar over je eigen kind dit allemaal kan beslissen, de as die er nog staat, heeft ze nog geen beslissing over genomen wat daar mee moet gebeuren. Ook dat ze hem heeft laten cremeren, is nog nooit ter sprake gekomen, ik had hem liever laten begraven, heb je nog een plekje om naar toe te gaan, nu heb ik niets meer.Wat moet ik doen of ondernemen, om toch nog iets van mijn kind te hebben?Gaarne een bericht van U,
Mvg. XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De persoon die de uitvaart/crematie regelt is de persoon die ook zeggenschap heeft voor de as. Dat is wettelijk zo geregeld om iemand de knoop door te laten hakken. In 4 van de 5 families zijn er anders zoveel meningen als mensen en komt men er nooit uit.
De persoon die de zeggenschap heeft over de as moet daarbij de wens van de overledene volgen, ook volgens de wet. Maar ja, hoeveel mensen leggen op jonge leeftijd vast wat ze dan zouden willen?

De persoon die de zeggenschap heeft over de as, het is eentonig maar zo zit het wettelijk nu eenmaal in elkaar , beslist ook of as wordt verdeeld en wie dan eventueel een beetje krijgt.

Nu is de wetgever niet helemaal gek. Die gaat er van uit dat iemand die de overledene naast stond, ook iemand is die de uitvaart regelt en dat die persoon het meest genegen zal zijn de wens van de overledene te volgen. Meestal is dat ook zo. Maar de relatie met een schoonfamilie is vaak nog een ander verhaal.

U zegt het gek te vinden dat 'iemand zo maar' over je eigen kind kan beslissen. Maar iemand die toch de zware last op zich neemt om een uitvaart te regelen, is niet 'zo maar iemand'. Die had dat blijkbaar voor uw zoon over.

U kunt niet anders aan de as komen, dan wanneer u het netjes en beleefd aan de vroegere vriendin van uw zoon vraagt. Het crematorium mag nimmer as uit handen geven zonder de toestemming van de opdrachtgever.
Ook het eventueel voeren van een rechtszaak is vrijwel kansloos als u niet kunt bewijzen dat uw zoon gewild zou hebben dat hij gecremeerd zou worden en dat u een beetje as zou krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >