Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beetje as naar kleinkind (liever niet)


19 juni 2018

Vraag nummer: 55422

Van mijn gecremeerde echtgenote wil mijn kleinkind van 9 graag wat as, als aandenken en om oma dichtbij te hebben. Uiteraard wel in een passende omhulling.
Ik worstel daarmee, meer emotioneel en ethisch dan juridisch. Het was haar wens gecremeerd te worden en bijgezet te worden in een bestaand graf maar over deling is nooit gerept. Nu wil ik me niet dwingend opstellen en de wet er bij halen maar toch vindt ik de gedachte dat mijn vrouw ongewild gedeeld raakt met een minderjarige, ook al is dat mijn enige en geliefde keinkind, zeer onprettig. Bovendien is het mogelijk verstorend in een breekbare relatie met mijn eigen kinderen die het jochie graag ter wille zijn. Hebt u een zienswijze die me helpt?

Antwoord:

Geachte heer,

Het was de wens van uw vrouw om gecremeerd te worden en haar as bij te laten zetten in een bestaand graf. Ik zou als ik u was vasthouden aan het uitvoeren van deze wens. Niet meer, maar ook niet minder.

Niet uw kinderen behoren te beslissen over de bestemming van de as. Zij behoren de wens van hun moeder te respecteren en uit te voeren.

Ik zou tegen uw kleinkind zeggen dat zijn oma het waarschijnlijk een heel lieve gedachte zou vinden, dat hij een beetje van haar as zou willen hebben. Maar oma heeft zelf een andere keuze gemaakt. Mensen moeten de wens van de overledene uitvoeren en niet hun eigen wensen voorop zetten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >