Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Beetje as naar kleinkind (liever niet)

19 juni 2018

Vraag nummer: 55422

Van mijn gecremeerde echtgenote wil mijn kleinkind van 9 graag wat as, als aandenken en om oma dichtbij te hebben. Uiteraard wel in een passende omhulling.
Ik worstel daarmee, meer emotioneel en ethisch dan juridisch. Het was haar wens gecremeerd te worden en bijgezet te worden in een bestaand graf maar over deling is nooit gerept. Nu wil ik me niet dwingend opstellen en de wet er bij halen maar toch vindt ik de gedachte dat mijn vrouw ongewild gedeeld raakt met een minderjarige, ook al is dat mijn enige en geliefde keinkind, zeer onprettig. Bovendien is het mogelijk verstorend in een breekbare relatie met mijn eigen kinderen die het jochie graag ter wille zijn. Hebt u een zienswijze die me helpt?

Antwoord:

Geachte heer,

Het was de wens van uw vrouw om gecremeerd te worden en haar as bij te laten zetten in een bestaand graf. Ik zou als ik u was vasthouden aan het uitvoeren van deze wens. Niet meer, maar ook niet minder.

Niet uw kinderen behoren te beslissen over de bestemming van de as. Zij behoren de wens van hun moeder te respecteren en uit te voeren.

Ik zou tegen uw kleinkind zeggen dat zijn oma het waarschijnlijk een heel lieve gedachte zou vinden, dat hij een beetje van haar as zou willen hebben. Maar oma heeft zelf een andere keuze gemaakt. Mensen moeten de wens van de overledene uitvoeren en niet hun eigen wensen voorop zetten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder