Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As bestemming vader (beetje as voor dochter)


29 maart 2010

Vraag nummer: 7476  (oude nummer: 15585)

wat kan ik als dochter doen als de pleeg moeder niet het as wil verdelen , terwijl mijn vader heeft beloofd/gezegd dat ik een deel van zijn as mag hebben voor een sier urn bij mij thuis zodat ik hem thuis bij me heb wat verstrooien vindt ik ongepast maar me pleeg moeder wil geen korreltje afstaan

ik zit nu echt in het nouw en hoop dat u mij kan helpen

vriendelijke froet

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die de opdracht heeft gegeven voor de crematie, beslist ook wat er met de as moet gebeuren. Er kan een beetje as worden verdeeld, maar de opdrachtgever moet daar toestemming voor geven. Waarschijnlijk is uw pleegmoeder de opdrachtgever geweest.

Echter, de opdrachtgever moet niet haar eigen mening volgen, maar de wens van de overledene uitvoeren. Dat staat in de wet (artikel 18 Wet op de lijkbezorging).

Uw vader heeft gezegd dat u een deel van de as mag hebben; daar moet uw pleegmoeder zich dan aan houden.
Maar ja, wat als ze dat nu niet doet? Misschien dat andere mensen weten wat uw vader heeft gezegd; zij kunnen dan nog eens op uw pleegmoeder inpraten. Misschien kan familie bemiddelen of kunnen vrienden van uw vader er iets van zeggen.

Als dat allemaal niet helpt, kunt u een advocaat in de arm nemen. Die kunt u wijzen op artikel 18 Wet op de lijkbezorging en op wat er allemaal in deze rubriek over geschreven is. (Het is wel makkelijk als u de advocaat daar op wijst; advocaten hebben zo zelden met dit soort zaken van doen, dat ze anders misschien veel tijd aan het zoeken in de wet kwijt zijn). Een advocaat kan een brief aan uw pleegmoeder schrijven en haar wijzen op de toezegging van uw vader. Als dat ook nog niet helpt, kan hij of zij een rechtszaak beginnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE