Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie krijgt de urn?

24 november 2002

Vraag nummer: 1641 (oude nummer: 2006)

Mon Apr 23 15:56:12 2001

Hallo meneer van der Putten,

Ik hoop dat u antwoord kunt geven op mijn vraag;
Helaas is mijn vader twee jaar geleden overleden. Hij is gecremeerd en staat nu thuis bij mijn stiefmoeder.
Heb ik als dochter recht op de urn als zij komt te overlijden? Wij hebben namelijk geen kontakt en ik ben bang dat als zij komt te overlijden (zonder mij de urn te schenken/na te laten) de urn weggegooid zal worden door haar familie. (mag dat trouwens?) Haar zus en neven/nichten kenden mij en mijn vader toendertijd niet en hebben dus geen emotionele binding met de urn, dus wat moeten zij er dan mee doen?
precies ja!
Mijn vader en stiefmoeder waren op huwelijkse voorwaarden getrouwd en ze heeft nu het vruchtgebruik van de erfenis.
Ik wil de urn heel erg graag hebben (als zij is overleden) maar haar erom vragen durf ik niet, en ik ben bang dat als zij is overleden er niets meer mogelijk is.
Ik hoop dat je mij kunt helpen. Een notaris die ik gevraagd heb, weet er geen antwoord op (hoort de urn bij de erfenis? nee, want toen mijn vader overleed was de urn er nog niet haha was zijn antwoord).
Wij (mijn broers en zus) erven overigens geen goederen maar geld.

Ik ben zeer benieuw naar je antwoord en oja, ik vind dat je zeer vriendelijk, duidelijk en humorvol antwoord (vraag&antwoord gelezen).

Antwoord:

Geachte mevrouw,
De urn met de as van uw vader komt na het overlijden van uw stiefmoeder in de erfenis van haar familie en die moet dan weten wat er mee gebeurt. Misschien krijgt u dan de urn aangeboden, misschien niet. Een ander punt is dat u wel een moreel recht op de as van uw vader hebt. Maar er is op dit moment geen jurisprudentie om te kunnen zeggen of u dan uw rechten hard kunt maken of niet.
Ik zie op dit moment geen andere oplossing dan om uw stiefmoeder toch maar te bellen of te schrijven en te vragen of u de urn mag hebben als zij is overleden.Een andere optie is om haar te vragen of u nu al een beetje van de as mag hebben. De as mag namelijk volgens de wet over meerdere nabestaanden verdeeld worden.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder