Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsen van urn naar andere begraafplaats


5 november 2009

Vraag nummer: 7056  (oude nummer: 14289)

Is het mogelijk om een urn die eerst op een bepaalde plaats in nederland in een graf ligt, na x-aantal jaren te (laten) verplaatsen naar een andere woonplaats in nederland?

En wat zijn dan de kosten? Zijn deze gelijk aan het eerste bedrag dat is betaald voor de plaatsing van urn in een graf? of zijn de kosten hiervan minder?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Jazeker kan dat! Maar alleen met toestemming van de persoon op wiens naam het graf staat, de rechthebbende. Een ander familielid kan het niet vragen of althans niet laten uitvoeren zonder toestemming van de rechthebbende op het graf.
Er zijn geen vergunningen van de gemeente of iets dergelijks nodig.

Wat de kosten zijn, hangt af van de tarieven die de betreffende begraafplaats hanteert. Iedere begraafplaats heeft zijn eigen tarief voor de huur (grafrechten) van een graf of urnengraf. Die lopen soms erg uiteen.
Ook de kosten van plaatsing van een urn verschillen van begraafplaats tot begraafplaats.
U moet het dus gewoon bij de administratie van de betreffende begraafplaats navragen. Misschien heeft men een site, waar u het ook kunt vinden.

Waarom denkt u dat de kosten minder zijn? Omdat u dan denkt dat een minder lange termijn voor het nieuwe graf mogelijk of nodig is? Iedere begraafplaats heeft eigen termijnen voor graven en urnengraven, of kan althans eigen termijnen kiezen. Maar men is daarbij wel gebonden aan wettelijke regels. De wettelijke minimumtermijn voor de uitgifte van een nieuw eigen of urnengraf is 20 jaar. Maar soms zijn er ook andere mogelijkheid. U moet het gewoon navragen.

U mag overigens de asbus zelf gewoon per auto of trein van de ene naar de andere begraafplaats vervoeren. Maar hij kan ook per post worden verzonden. Dat is misschien makkelijker of goedkoper.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE