Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verkoop urnen koppelen

2 januari 2004

Vraag nummer: 2773 (oude nummer: 3671)

goedenavond

ik heb een vraag mbt de verkoop van urnen
mag een crematorium het alleenrecht hebben op de verkoop van een urn aan nabestaande als die op het terrein van het crematorium de urn willen plaatsten in een collabarium hetzij een urnentuin of mag ik dat ook via de begrafenisonderneming die de uitvaart heeft geregeld
in een prijslijst van het crematorium staat dat je alleen een urn mag plaatsen als die via hen gekocht wordt. Dit is volgens mij niet juist anders kunnen ze bij wijze van spreken een urn verkopen voor 2000 euro. dus zij kunnen de prijzen dan ontzettend veel duurder maken dan dat de begrafenisonderneming doet.
vriendelijk bedankt

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan mij voorstellen dat een dergelijke maatregel wordt gehanteerd als men om esthetische of andere redenen alleen een bepaald type urn wil toelaten. En als het geen bijzondere reden heeft, komt het op mij over als een dubieuze koppelverkoop.

Maar nog niet alles wat dubieus is of lijkt, is verboden.
Als u een andere urn wilt gebruiken om in het columbarium te plaatsen, zou ik dat schriftelijk aan het crematorium laten weten. Wijst men dat af, dan hebt u 'een zaak' om een klacht in te kunnen dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen (adres e.d., zie elders op de site Uitvaart.nl). U kunt de zaak ook aanhangig maken bij het ministerie van Economische Zaken; daar kan men bekijken of sprake is van een ongeoorloofde voorwaarde of handeling, die strijdt met economische wetten. Ik weet daar zelf onvoldoende van om een uitspraak over te doen.

Overigens zijn er voldoende alternatieven voor het columbarium van dat crematorium: de asbus kan thuis worden bewaard of op een begraafplaats of een columbarium elders.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder