Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn thuis

25 april 2008

Vraag nummer: 5380 (oude nummer: 10651)

Zeer geachte heer van der Putten,

Is het mogelijk, na crematie, de urn met het gehele restant, of eventueel gedeeltelijk, mee naar huis te nemen?
Welke juridische aspecten ziet u hierin?
Welke kosten kan men verwachten?

Bij voorbaat mijn dank

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker is het mogelijk om de asbus (na een maand) na de crematie mee naar huis te nemen om daar te bewaren.
De 'juridische aspecten' zijn simpel: dit wordt gewoon in de wet genoemd als legale mogelijkheid van het geven van een bestemming aan as. Alleen mag het crematorium de asbus pas na één maand na de crematie afstaan.

U vraagt naar de kosten. Sommige crematoria rekenen een bedrag aan administratiekosten om de asbus af te geven (men moet alles opnemen in een openbaar register, ook aan wie men wanneer de asbus heeft afgestaan). Of u de asbus in een sierurn plaatst, is een kwestie van persoonlijke smaak.

Een sierurn kost natuurlijk geld en je hebt ze in alle maten en soorten en prijsklassen. U krijgt een indruk als u via de Adressengids (button links) van deze site eens kijkt bij de adverteerders in de categorie Urnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder