Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn laten plaatsen op vol familiegraf

1 maart 2011

Vraag nummer: 24543 (oude nummer: 16478)

Geachte hr.v.der Putten

Wij hebben een familie graf (deze is echter vol) maar nu hebben we een urn die gevuld is met 2 personen, en deze willen we op het familie graf plaatsen.
De begrafenis onderneming die neigt ertoe om ons tot een nieuw graf te verplichten, Maar wij willen niet in maar op het graf de urn plaatsen.
Wat kunnen wij nu doen?

Met vriendelijke groet
Joke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet wat de rol van de begrafenisonderneming is, of die namens de begraafplaatshouder kan spreken of niet. Maar relevant is wat in de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats staat: zijn urnen op een graf verboden of niet?

Vaak zijn er voor urnen op een graf geen regels; alleen voor asbussen in een graf. Dat kun je lezen als dat het niet mag; maar ook als dat het niet verboden is!
Bij de behandeling van een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in de Tweede Kamer, ongeveer 30 jaar geleden, is door de regering over dit onderwerp gezegd dat als het plaatsen van een urn op een graf niet uitdrukkelijk verboden is, het in principe toegestaan is. Goed voor u om te weten, lijkt mij.

Het lijkt mij verstandig om rechtstreeks met de beheerder van de begraafplaats deze kwestie te bespreken. Niet via een uitvaartonderneming. Dat is alleen maar lastig communiceren. Zelf overleggen levert in de regel ook meer goodwill op.
Als het niet verboden is, is er weinig reden om het te weigeren. Vaak echter heeft men er geen tarief voor, omdat het op sommige begraafplaatsen weinig voorkomt. Dan is het een kwestie om in goed overleg een redelijk tarief af te spreken, bijvoorbeeld gelijk aan het plaatsen van een asbus in een graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder