Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn laten plaatsen op vol familiegraf


1 maart 2011

Vraag nummer: 24543  (oude nummer: 16478)

Geachte hr.v.der Putten

Wij hebben een familie graf (deze is echter vol) maar nu hebben we een urn die gevuld is met 2 personen, en deze willen we op het familie graf plaatsen.
De begrafenis onderneming die neigt ertoe om ons tot een nieuw graf te verplichten, Maar wij willen niet in maar op het graf de urn plaatsen.
Wat kunnen wij nu doen?

Met vriendelijke groet
Joke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet wat de rol van de begrafenisonderneming is, of die namens de begraafplaatshouder kan spreken of niet. Maar relevant is wat in de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats staat: zijn urnen op een graf verboden of niet?

Vaak zijn er voor urnen op een graf geen regels; alleen voor asbussen in een graf. Dat kun je lezen als dat het niet mag; maar ook als dat het niet verboden is!
Bij de behandeling van een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in de Tweede Kamer, ongeveer 30 jaar geleden, is door de regering over dit onderwerp gezegd dat als het plaatsen van een urn op een graf niet uitdrukkelijk verboden is, het in principe toegestaan is. Goed voor u om te weten, lijkt mij.

Het lijkt mij verstandig om rechtstreeks met de beheerder van de begraafplaats deze kwestie te bespreken. Niet via een uitvaartonderneming. Dat is alleen maar lastig communiceren. Zelf overleggen levert in de regel ook meer goodwill op.
Als het niet verboden is, is er weinig reden om het te weigeren. Vaak echter heeft men er geen tarief voor, omdat het op sommige begraafplaatsen weinig voorkomt. Dan is het een kwestie om in goed overleg een redelijk tarief af te spreken, bijvoorbeeld gelijk aan het plaatsen van een asbus in een graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE