Urn in beton


9 juni 2019

Vraag nummer: 58054

Geachte heer Van der Putten,

Bij deze een vraag m.b.t. urnen.

Mag men een urn in beton storten?

Mag men deze dan in de eigen tuin ingraven(begraven) of moet deze dan, indien akkoord van beheerder van de begraafplaats, op de begraafplaats worden geplaatst (soort urnenkelder)?

Graag uw reactie .

Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Men mag een urn in beton storten. Maar dan denk ik meteen "Waarom zou iemand dat willen?" Als alternatief voor een keldertje? Of is iemand bang dat 'ie gestolen wordt? Wat is de reden? Een asbus kan ook gewoon in de aarde staan. Oude asbussen van metaal wilden nog wel eens weg roesten. Maar de huidige bussen van kunststof niet.

Als iemand in de eigen tuin een urn wil begraven, kan dat. Dan kan iemand er ook net zo veel beton onder, naast en boven op storten, als hij zelf wil.

Op een begraafplaats zal het hoogstwaarschijnlijk niet zijn toegestaan dat iemand daar beton stort met de idee een eigen urnenkelder te maken. De begraafplaatshouder beslist of urnenkelders zijn toegestaan en zo ja van welke materiaal en van welke vorm.
Ik zou mij kunnen voorstellen dat de houder van een begraafplaats wel een standaard kelder toestaat, maar geen zelf gefabriceerd exemplaar, omdat hij de standaard kelder na afloop van de grafhuur misschien nog wel kan gebruiken. Bij eigen fabrieksels kan dat lastiger worden. Ook de verbinding met het monument en de vorm van het monument kunnen dan een rol spelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >