Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op verlenging plaatsing urn broer?


9 februari 2007

Vraag nummer: 4623  (oude nummer: 8838)

Mijn broer is bijna 5 jaar geleden overleden. Zijn as is na de crematie bijgezet in een urnentuin en medio 2007 zal de termijn van 5 jaar waarvoor betaald is verstrijken. Omdat wij (mijn broer en ik) en de weduwe en kinderen van mijn broer niet "on speaking terms" zijn, vrezen wij dat zij de urn zal laten ruimen dan wel verplaatsen naar een ons onbekende plaats. Mijn broer en ik kunnen daar wel mee leven, maar voor onze moeder (die ook nauwelijks contact meer heeft met de aangetrouwden) zal dit misschien de doodsteek betekenen. Wat zijn onze rechten? (als we die uberhaupt hebben natuurlijk) om iets dergelijks te voorkomen?
Mijn hartelijke dank voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan kort zijn, uw moeder en uw broer en u hebben geen recht op het kunnen verlengen van de bewaartermijn van de asbus.
Ik adviseer om met de begraafplaats of het crematorium waar de urnentuin gelegen is, in contact te treden. En daar te zeggen dat als de weduwe de termijn niet verlengt en de as wil laten verstrooien, u de termijn wel wilt verlengen.
Als u het erg hard wilt spelen, kunt u van uw schoonzus eisen dat zij met verlenging instemt, via een rechtszaak. Maar dan moet u aan kosten in de orde van grootte van 5.000,- denken en is natuurlijk ook niet vooraf 100% zeker dat door de rechter aan uw wensen tegemoet wordt gekomen. Ook al is tot op heden de tendens in de jurisprudentie dat het behouden/bewaren van een asbus vóór gaat boven ruiming. Maar als uw schoonzus dan zegt de asbus thuis te willen bewaren, is daar eigenlijk niets tegen te doen. Alleen als er een testament of codicil zou zijn met een duidelijke andersluidende wens van uw broer, had u een handvat.
Ik vrees dat het een erg moeilijke kwestie wordt.

Zie ook in de sub-rubriek 'Graf overschrijven' van de rubriek 'Begraven' vergelijkbare vrageen over het overschrijven van een graf om het te kunnen verlengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE