Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opdrachtgever en urngrafje


29 augustus 2011

Vraag nummer: 25811

Hallo Mr. van der Putten,

Ik heb in 2006 een crematie verzorgd van een levenloos geboren kindje. De as is bijgezet in een urngrafje. De ouders zijn inmiddels gescheiden. De vader heeft indertijd een handtekening gezet op het crematieformulier. De huurtermijn van het grafje loopt af, de moeder wil deze graag verlengen en ook de kosten hiervoor betalen. De moeder verteld mij dat haar ex alles doet om haar maar tegen te werken. Hij komt niet bij het grafje, hij wil het laten ruimen. Er is niemand die tussen beide kan bemiddelen. Er is wel een advocaat mee bezig namens de moeder. Ik heb het crematorium gevraagd te wachten met opheffen van het grafje, ze houden mij op de hoogte.
Betreft het tekenen van een crematoriumformulier: ik vind dit een moeilijke situatie, voor het crematorium bestaat er maar 1 en dat is diegene die tekent.
Heeft u tips, mogelijkheden o.i.d.?

Met vriendelijke groet,
Klaasjan Brouwer

Uitvaartzorg Brouwer

Antwoord:

Geachte heer,

Ik adviseer mensen in dit soort situaties zo rustig mogelijk te blijven en de 'andere partij' niet te laten merken dat je hooglijk prijs stelt op het voortbestaan van het grafje. Zodat er zo min mogelijk prikkeling is om met een reactie op een actie te komen. Dan kan men soms geruisloos de grafrechten overnemen.

Normaal adviseer ik het volgende. De moeder moet de houder van het crematorium waar het grafje zich bevindt, schriftelijk (lieft met een aangetekende brief) laten weten dat zij de grafrechten wil verlengen als de vader ze niet verlengt. En dat zij haar direct moeten waarschuwen als de vader de asbus uit het grafje wil laten halen (bijvoorbeeld om de as te laten verstrooien), zodat zij kans heeft om zonodig een kort geding te starten. De vaste rechtspraak in dit soort kwesties is dat de rechter kiest voor behoud van het urnengrafje en verstrooiing niet toestaat.

Maar een en ander loopt al, begrijp ik van u. Er is al een advocaat in de arm genomen en u hebt het crematorium gevraagd het grafje nog niet op te heffen. Dan moet het goed komen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >