Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moet je de urn bij hetzelfde crematorium (Bergen op Zoom) kopen?


9 december 2008

Vraag nummer: 5959  (oude nummer: 11919)

Mijn dochters hebben een mooie urn voor hun moeder gekocht , echter het crematorium in Bergen op Zoom accepteerd dit niet, alleen bij ons gekochte urnen kunnen hier worden bijgezet, mag dit zo maar, ik kan nergen op hun site vinden wat de regels hiervoor zijn,

dank u , cor kaandorp

Antwoord:

Geachte heer,

Natuurlijk ben je vrij om een urn te kopen waar je maar wilt. Dit wekt de indruk van gedwongen winkelnering.

Ik kan mij voorstellen dat een dergelijke maatregel wordt gehanteerd als men om esthetische of andere redenen alleen een bepaald type urn wil toelaten. En als het geen bijzondere reden heeft, komt het op mij over als een dubieuze koppelverkoop.

Maar nog niet alles wat dubieus is of lijkt, is verboden.
Als u een andere urn wilt gebruiken om in het columbarium te plaatsen, zou ik dat schriftelijk aan het crematorium laten weten. Wijst men dat af, dan hebt u 'een zaak' om een klacht in te kunnen dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen (www.Uitvaart.nl/Ombudsman), als het crematorium daar bij is aangesloten.

U kunt de zaak ook aanhangig maken bij het ministerie van Economische Zaken; daar kan men bekijken of sprake is van een ongeoorloofde voorwaarde of handeling, die strijdt met economische wetten. Ik weet daar zelf onvoldoende van om een uitspraak over te doen.

Overigens zijn er alternatieven voor het columbarium van dat crematorium: de asbus kan thuis worden bewaard of op een begraafplaats of een columbarium elders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE