Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan gemeente urnplaatsing zonder steen verbieden


15 november 2004

Vraag nummer: 3468  (oude nummer: 4953)

Wij willen de urn van onze vader graag in nijkerk in het columbarium neerzetten. Maar dat mag in Nijkerk alleen met een plaat ervoor. En wij willen graag een sierurn neerzetten. We hebben hierover al contact gehad met de gemeente en hun antwoord is nee. Kunnen we hier nog iets tegen doen.

Met vriendelijke groet,

Sabine en José Kreikamp

Antwoord:

Geachte dames,

Als de gemeente een negatief antwoord geeft, kunt u vragen om een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing. Dat betekent dat men het op papier moet zetten en moet motiveren. En dan kunt u vervolgens een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift wordt bij een gemeente vaak behandeld door een onafhankelijke commissie, die advies geeft. Aan de hand van dat advies moet een nieuw besluit worden genomen. Als het besluit nog steeds negatief is, is het mogelijk om beroep in te stellen bij de rechtbank.

Of u inhoudelijk een kans van slagen hebt, kan ik nu niet beoordelen. Het hangt af van de vraag of de gemeente nadrukkelijk heeft voorgeschreven dat er een plaat voor de asbus moet. Het kan zijn dat dit nergens expliciet staat en dan hebt u een punt. Het kan ook zijn dat men het doet omdat men bijvoorbeeld bang is voor diefstal van urnen. Dat kan dan op te lossen zijn door een urn aard- en nagelvast te verbinden. Bijvoorbeeld een gat onder in de sierurn en dan met een bout aan de bodem (soms zijn urnen daar zelfs op gemaakt). Wellicht zijn er andere varianten denkbaar.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE