Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan gemeente urnplaatsing zonder steen verbieden

15 november 2004

Vraag nummer: 3468 (oude nummer: 4953)

Wij willen de urn van onze vader graag in nijkerk in het columbarium neerzetten. Maar dat mag in Nijkerk alleen met een plaat ervoor. En wij willen graag een sierurn neerzetten. We hebben hierover al contact gehad met de gemeente en hun antwoord is nee. Kunnen we hier nog iets tegen doen.

Met vriendelijke groet,

Sabine en José Kreikamp

Antwoord:

Geachte dames,

Als de gemeente een negatief antwoord geeft, kunt u vragen om een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing. Dat betekent dat men het op papier moet zetten en moet motiveren. En dan kunt u vervolgens een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift wordt bij een gemeente vaak behandeld door een onafhankelijke commissie, die advies geeft. Aan de hand van dat advies moet een nieuw besluit worden genomen. Als het besluit nog steeds negatief is, is het mogelijk om beroep in te stellen bij de rechtbank.

Of u inhoudelijk een kans van slagen hebt, kan ik nu niet beoordelen. Het hangt af van de vraag of de gemeente nadrukkelijk heeft voorgeschreven dat er een plaat voor de asbus moet. Het kan zijn dat dit nergens expliciet staat en dan hebt u een punt. Het kan ook zijn dat men het doet omdat men bijvoorbeeld bang is voor diefstal van urnen. Dat kan dan op te lossen zijn door een urn aard- en nagelvast te verbinden. Bijvoorbeeld een gat onder in de sierurn en dan met een bout aan de bodem (soms zijn urnen daar zelfs op gemaakt). Wellicht zijn er andere varianten denkbaar.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder