Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As los in urn


31 juli 2002

Vraag nummer: 854  (oude nummer: 1179)

Mijnheer van der Putten,
Ik heb me er altijd over verbaasd dat urnen nogal groot zijn. Een medewerker van crematorium Rijswijk vertelde mij dat dat komt omdat de as niet los in de urn mag. Het moet altijd in een blik en dat blik moet weer in de sierurn. Waarom is dat zo? Waarom mag je as niet 'los' in de urn doen, zonder dat blik?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Urnen zijn inderdaad vrij groot, omdat er rekening mee wordt gehouden dat er een asbus in moet of kan.
De as die na crematie vrij komt, wordt altijd in een asbus bewaard. Vroeger moest die asbus in haar geheel de urn in. Sinds de regels voor het bewaren en verstrooien van as zijn verruimd (10 april 1998), mag je stellen dat er niet meer per se een asbus in een urn moet. De as zou ook los in de urn mogen.

De as mag namelijk sinds vorig jaar in alle soorten objecten bewaard worden, dus waarom dan niet rechtstreeks in een urn? Er zijn nu ook urnen in de handel met andere, smallere, formaten, waar geen gewone asbus in past. Daar kun je de as los in doen, maar het is wel zo praktisch om de as in een plastic zak of iets dergelijks te bewaren, zodat wanneer men de as ooit nog eens een andere bestemming wil geven, de as makkelijk hanteerbaar is.

mr W.G.H.M. van der Putten

11 oktober 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE