Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsing strooiveld


23 februari 2003

Vraag nummer: 2022  (oude nummer: 2409)

Sun, 23 Feb 2003 09:40

Geachte heer Van der Putten,
Ca 2 jaar geleden is door ons een strooiveld aangelegd, waarvan 1 maal gebruik is gemaakt. Bij de herinrichting van dat deel van de begraafplaats is gebleken, dat de plaats van dit strooiveld niet voldoet. De vraag is: kunnen we dit strooiveld verplaatsen? En welke rechten kunnen de nabestaanden doen gelden nav de verstrooing van de as?
Bij voorbaat dank voor uw bericht.

Antwoord:

Geachte heer,

Of u het strooiveld kunt verplaatsen, kan ik zo niet zien. U moet kijken naar het verlof op grond van artikel 66b, lid 1, Wet op de lijkbezorging, dat u van het college van burgemeester er wethouders hebt gehad. Als daar in staat dat het verlof is verleend voor een bepaald aantal vierkante meters strooiveld op de begraafplaats, zonder dat de exacte plek op een kaartje of iets dergelijks is aangegeven, dan kunt u een ander terreintje in gebruik nemen. Als de plek in het besluit of op een bijlage wel exact is aangegeven, moet u een nieuw besluit vragen.
Overigens adviseer ik altijd om de gehele begraafplaats als strooiveld aan te laten wijzen. Dan bent u altijd vrij om het feitelijke strooiveldje te verplaatsen. En dan is het voor nabestaanden op mogelijk om as niet op het strooiveldje, maar op een bepaald graf uit te strooien. Het geeft in elk geval veel meer vrijheid.

Nabestaanden van de persoon wiens as op het huidige strooiveld is verstrooid, kunnen geen rechten ergens op doen gelden. Dat kan op geen enkele plek waar as is verstrooid, zowel niet op een 'officieel' strooiveld als op een zogenaamd 'dierbaar plekje' ergens in een bos of bij een zomerhuisje e.d.

Ik ken overigens wel gevallen waarin het opheffen van een strooiveld tot enige commotie van nabestaanden heeft geleid.
Als nabestaanden willen dat ze enige aanspraak kunnen maken, dan moeten een gewoon graf huren en die plaats als strooiveld gebruiken. Dán kan men eisen dat de grond gedurende de looptijd van het grafrecht onberoerd blijft en zijn bestemming niet verliest.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

mr W.G.H.M. van der Putten

23 februari 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE