Onderhoud strooiveld


2 februari 2002

Vraag nummer: 777  (oude nummer: 981)

Sun Oct 22 21:44:33 2000

Dient een strooiveld regelmatig gereinigd te worden, moet de bovenlaag regelmatig doorgewoeld worden, levert asverstrooiing op zich geen zware verontreiniging op?
Dit zou asverstrooiing emotioneel kunnen belasten nietwaar.

Antwoord:

Geachte heer,

In de Inspectierichtlijn lijkbezorging van de inspectie voor de milieuhygiƫne is opgenomen dat bij een zeer groot aantal verstrooiingen per jaar, wellicht bepaalde maatregelen nodig zijn. Zoals een isolatie van de onderliggende bodem. Bij een zeer zwaar gebruik adviseert men gebruik te maken van wisselvelden. Dan bedoelt men eerst een aantal jaren veld A te gebruiken en dan vervolgens veld B te gebruiken en veld A tien jaar niet meer te gebruiken. Maatregelen zoals het omwoelen van de bovenlaag of zelfs het afvoeren en 'reinigen' van de bovenlaag worden niet voorgesteld. Wel om bij zeer zwaar gebruik om de 5 of 25 jaar controlemetingen te verrichten.

Op mij komt dit alles wat theoretisch over. Dit speelt pas bij enkele duizenden verstrooiingen per jaar op 1 hectare. Dat komt bij mijn weten nauwelijks of niet in Nederland voor. Zoveel crematies hebben crematoria niet per jaar. Er zijn ruim 50 crematoria en er worden iets van 65.000 mensen per jaar gecremeerd. Dat is gemiddeld ruim 1.000 crematies per crematorium. Er zijn voldoende strooivelden. En dan laat ik nog het bijzetten van as in urnenmuren, op begraafplaatsen of het thuis bewaren van as, wat allemaal een grote vlucht heeft genomen, buiten beschouwing.

Ik heb nog nooit gehoord dat men op de door u bedoelde wijze strooivelden heeft bewerkt. Ik verwacht ook dat crematoriumhouders en begraafplaatshouders met strooivelden dat niet doen, maar - als het al aan de orde zou zijn - andere oplossingen zoeken. Een eenvoudige oplossing is om als men geen bepaalde voorkeur heeft voor de plaats van verstrooien, de verstrooiing op of boven zee te laten plaatsvinden. Alle crematoriumhouders die ik ken houden het ethische aspect hoog in het vaandel.

Kortom, ik denk dat uw vrees - gelukkig - feitelijk ongegrond is.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

mr W.G.H.M. van der Putten

22 oktober 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn