Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eisen aanleg strooiveld


7 maart 2017

Vraag nummer: 49967

Welke eisen worden er gesteld i.v.m. aanleg strooiveld bij het kerkhof?
Aan ondergrond, afscheiding enz.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn geen wettelijke of andere voorwaarden voor de grond of de ondergrond bij de aanleg van een strooiveld.
Een afscheiding is niet nodig.

Ik adviseer u om vergunningen voor verstrooiingen te vragen voor het hele kerkhof, ook als u maar een klein stuk zou gebruiken. Dan kan er namelijk ook in of op de graven worden verstrooid, stel dat iemand dat zou wensen.

Zie ook de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Strooiveld'.

In oudere vragen in de subrubriek van voor 2010 werd de "Inspectierichtlijn lijkbezorging" van het ministerie van VROM genoemd. De wettelijke adviserende taak van het ministerie van VROM werd evenwel per 1 januari 2010 in de wet geschrapt. Maar de normen voor de aantallen asverstrooiingen die in die richtlijn stonden en die bedacht waren door het RIVM, worden nog wel steeds door gemeenten gehanteerd.

Een gemeente kan direct vergunning geven voor maximaal 90 verstrooiingen per hectare per jaar. Daar heeft 98% van alle begraafplaatsen ruim voldoende aan. Ook omdat de vergunning eigenlijk alleen nodig is voor de verstrooiingen die plaats vinden bij wijze van ruiming van de as. Niet voor as die van particulieren afkomt. Dat is een vreemde regeling, maar ja, zo luidt tegenwoordig de wet (artikel 66b Wet op de lijkbezorging). Als dus een willekeurige familie bij u komt met de wens om as op uw begraafplaats te verstrooien, dan kan dat meteen gebeuren, zonder dat u een strooiveld hebt waar vergunning voor is verleend.
U kunt er overigens altijd een tarief voor in rekening brengen, ongeacht of er vergunning voor een strooiveld is of niet.

Ook al is misschien een vergunning misschien alleen nodig voor een heel aantal verstrooiingen-bij-wijze-van-ruimingen, ik zou toch altijd adviseren om een vergunning aan te vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >