Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bewijs asverstrooing op particulier terrein


8 december 2016

Vraag nummer: 48568

Indien as op een particulier terrein wordt verstrooid, wat zijn de verplichtingen van de terrein eigenaar betreffende de verstrooiing, moet de verstrooiing worden gedocumenteerd, bv met een soort van bewijs en wat moet daar dan opstaan?

Antwoord:

Geachte heer,

Het verstrooien van as brengt voor de eigenaar van een - al dan niet particulier - terrein geen enkele verplichting met zich mee. Geen administratieve verplichting en ook geen feitelijke verplichting, zoals bijvoorbeeld een wachttijd.

Bijvoorbeeld een boer met een akker waar as is verstrooid kan de akker meteen omploegen. Als het gaat om een bouwrijp perceel, kan er meteen gebouwd worden. Stel dat het gaat om verontreinigde grond, kan die die grond meteen de volgende dag worden afgevoerd. Men hoeft op geen enkele manier met de as rekening te houden of die te documenteren.

Iets anders is dat de houder van een crematorium of van een bewaarplaats van as, als de asbus wordt afgegeven, wel moet administreren wat de plaats van de bestemming van de as is. En wel zo duidelijk en compleet mogelijk als dat er gegevens voorhanden zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn: verstrooiing in de tuin van het huis Dorpsstraat 22, of verstrooiing in een bos in Baarn of verstrooiing op een weiland tussen Loil en Wehl. De houder kan alleen administreren wat de persoon die de asbus krijgt, hem vertelt. De vraag is dan nog altijd of het wel zo gebeurt als dat het voornemen was. Maar de eigenaar van de plek waar verstrooid wordt, hoeft niets te administreren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als men zelf een plaats voor het verstrooien van as wil kiezen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >