Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanleg strooiveld verplicht?


27 augustus 2008

Vraag nummer: 5648  (oude nummer: 11181)

In de wet kan ik niet iets vinden of het verplicht is een strooiveldje voor asverstrooiing te hebben. Ook in jullie (overigens erg goede en uitgebreide) zoekrubriek niet. (of heb ik iets over het hoofd gezien?).
Moet hier op elke begraafplaats ruimte voor zijn, of mag een gemeente of kerkbestuur dat zelf beslissen?
Het enige wat ik daarover kan vinden (art. 66.b) is dat B&W daar toestemming voor moeten geven.

aanvullende vraag: Mag er op een algemene of bijzondere begraafplaats as verstrooid worden, of moet daar een speciaal terrein cq. veldje voor in worden gericht? En, mag er as worden verstrooid op een urnenveldje (of is het nodig daar iets voor te regelen, naast de toestemming van B&W)?
Ik ben, in verband met een aanvraag van een urnenveld in onze gemeente op een bijzondere begraafplaats, nieuwsgierig naar uw antwoord en ideeƫn hierover.
Met vriendeljke groet,
Greetje Keulen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De aanleg van een strooiveld is niet verplicht.
Ten eerste is het zo dat de houder van een begraafplaats, gemeente of kerkbestuur, zelf mag beslissen of hij verstrooiing van as op zijn begraafplaats wel of niet toestaat.
Ten tweede is het zo dat als de begraafplaatshouder verstrooiing toestaat, dat het op willekeurige plekken op de begraafplaats kan, of in graven of op graven. En het kan ook op een apart terreintje op de begraafplaats dat je als strooiveld aanwijst, maar dat hoeft dus niet.

Ik adviseer trouwens altijd om de gehele begraafplaats officieel als strooiveld aan te wijzen en niet een daarvoor bestemd terreintje van een paar vierkante meter, zodat er meer flexibiliteit is. Men kan dan desgewenst ook in of rond graven verstrooien en je zit ruimer in de normen. Er is volgens de richtlijnen van VROM geen enkel bezwaar tegen 90 verstrooiingen per hectare (10.000 vierkante meter) per jaar; als je een (te) klein terrein aanwijst van 10 bij 10 meter (100 vierkante meter) dan zou je er theoretisch niet eens 1 per jaar mogen doen. Althans niet zonder aanvullende maatregelen ter bescherming van de bodem. Dat is niet de bedoeling van de regelgeving. Je mag het hele terrein van de begraafplaats meerekenen. En het niet geconcentreerd op een klein strooiveldje verstrooien, maar verspreid over de begraafplaats in of bij graven, is beter voor de opname van de as in de grond.

Ik weet niet precies wat u met een urnenveldje bedoelt. Als een gedeelte van de begraafplaats wordt bedoeld waar men kleine urnengrafjes uitgeeft, dan is daar geen toestemming van iets of iemand voor nodig. Dat valt gewoon onder de bestemming begraafplaats. Op elke begraafplaats mag men overal urnen plaatsen.

Alleen voor verstrooiingen is apart verlof nodig, wat verband houdt met de hoeveelheden. Bij een doorsnee begraafplaats zal men nooit met hoeveelheden te maken hebben die belastend zijn voor het milieu.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >