Worden er overledenen, wegens de (zogenaamde hoge kosten) in het buitenland gecremeerd?


21 oktober 2008

Vraag nummer: 5780  (oude nummer: 11506)

Ik en mijn broers en zussen, en onze kinderen hebben afgelopen zaterdag onze vader/opa laten cremeren, waar we niet bij mochten zijn. Nu waren er 'n paar geloofwaardige mensen aanwezig die ons het volgende (misselijke) verhaal vertelden.
Worden er mensen vanwege (de zogenaamde hoge kosten) gecremeerd in het buitenland, en daarna terug gebracht naar nederland. Is het waar dat de 1-maand wachttijd op as van de overledene gewacht moet worden, alleen daarvoor is zodat er met volle vrachtwagens naar bijv.polen, tjechiƫ of 'n ander goedkoop cremeer land worden gebracht, en weer terug. Durven jullie me de waarheid te vertellen?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, er wordt vanuit Nederland niemand in het buitenland gecremeerd. Nooit, tenzij iemand om een speciale reden zelf die wens te kennen heeft gegeven (bijvoorbeeld een buitenlander die naar land van herkomst wenst te gaan).
Wat wel voorkomt is dat Duitsers uit het Duitse grensgebied in Nederland worden gecremeerd, omdat er in Duitsland soms lange wachttijden zijn (er zijn relatief weinig, te weinig, crematoria in Duitsland).
De Nederlandse crematoria hebben (steeds meer) overcapaciteit (omdat er steeds meer gebouwd worden).

Inderdaad is het zo dat als iemand gecremeerd wordt, het crematorium de asbus pas na 1 maand mag afgeven. Dat is wettelijk voorschrift. De oorsprong van deze regel is dat Justitie niet wenste dat as snel verstrooid zou kunnen worden of anderszins zou kunnen 'verdwijnen', waarmee bewijsmateriaal voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek zou kunnen verdwijnen.
Maar een andere reden is dat mensen even een periode van bezinning moeten hebben en geen overhaaste onomkeerbare besluiten moeten nemen.
En ook dat andere familieleden even de tijd moeten hebben om hun positie te bepalen. Het komt voor dat een kind het overlijden van een ouder niet aan andere kinderen meldt en de ouder snel laat cremeren. Andere kinderen moeten dan even tijd kunnen hebben om bijvoorbeeld na te gaan wat de overledene wellicht in een testament had geregeld. Een testament wordt meestal pas enkele weken na een overlijden geopend.

Ik weet niet wat voor raar verhaal aan u verteld is, maar er worden absoluut geen Nederlanders stiekem goedkoop in het buitenland gecremeerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >