Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigeren familielid crematie


16 juni 2007

Vraag nummer: 4822  (oude nummer: 9353)

A.s. maandag 19 juni wordt mijn overleden schoonmoeder gecremeerd. Het was haar uitdrukkelijke wens om een van haar schoonzonen onder geen enkele voorwaarde bij haar crematie aanwezig te laten zijn. De rest van de familieleden wil deze wens respecteren maar verwachten dat de betreffende de schoonzoon toch naar de crematie zal komen.

Antwoord:

Geachte heer,

Een crematie of een begrafenis zijn een privé aangelegenheid, waarbij de organiserende persoon bepaalt wie er wel en wie er niet mag komen. De ongewenste schoonzoon kan dus geweigerd worden. De uitvaartleider moet hier tevoren over worden ingelicht en kan de persoon, indien deze komt, vriendelijk verzoeken te vertrekken. Als het onvriendelijk zou gaan, kan zelfs de politie ingeschakeld worden. Als problemen verwacht worden, kan zelfs de politie tevoren geïnformeerd worden.

Het is verstandig om de betreffende schoonzoon tevoren te laten weten dat hij niet welkom is. En dat hij mogelijk niet toegelaten wordt of verwijderd wordt. Een nette waarschuwing kan voor alle betrokkenen pijnlijke situaties voorkomen.

Het niet welkom zijn zegt trouwens maar weinig. Blijkbaar was er een verstoorde verhouding tussen uw schoonmoeder en de schoonzoon. Dat kan net zo goed grotendeels aan de schoonmoeder liggen als aan de schoonzoon.

Ik denk dat het verstandig is dat iemand die wél een goede relatie met de schoonzoon heeft, dit met hem bespreekt. Het kan van grootheid getuigen om niet te komen en de rest van de familie niet voor een probleem te plaatsen.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Uitvaartplechtigheid' van de categorie 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE