Weigeren bij crematie ex-partner


5 april 2016

Vraag nummer: 45762

mijn expartner waar ik 39jaar mee getrouwd was is nu stervende kan of mag zijn huidige vriendin waar hij 13jaar mee samen woont mij wijgeren afscheid te nemen en bij de crematie wijgeren ik heb altijd nog goed contact gehad met mijn expartner bvbd

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die een uitvaart organiseert mag beslissen wie hij of zij wel of niet bij de uitvaart toelaat. En ook in principe ook wie hij of zij wel of geen afscheid laat nemen.

Echter.....
De ervaring van rechtszaken over afscheid nemen is dat de rechter meestal mensen die veel in het leven van de overledene betekend hebben, toch afscheid laat nemen. Niet tijdens de uitvaart, maar een dag of een uur tevoren, gedurende een half uur.
Als de huidige partner van uw ex-man blijft weigeren om u een afscheid te gunnen, kunt u een advocaat in de arm nemen die eerst probeert in goed overleg een moment van afscheid voor u te regelen en anders een kort geding kan aanspannen. Ik schat in dat er een redelijk goede kans is dat hij dat dan voor elkaar kan krijgen.

Maar uw ex-echtgenoot is nog niet overleden. Het mooist zou het zijn als hij zou zeggen - en nog beter: zou opschrijven - dat ook u na zijn overlijden afscheid kunt nemen. Eventueel op een ander moment dan tijdens de crematieplechtigheid.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid' in de rubriek 'Overig'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn