Wat te doen met as en urn van vreemden?


30 mei 2016

Vraag nummer: 46314

Mijn stiefdochter is 2 jaar geleden overleden. Zij had een urn met as van haar moeder en een van haar opa. Nu staan die urnen bij mij in de schuur. Ik had niets met die mensen. Wat kan/moet ik nu met die urnen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt de inhoud van die asbussen (laten) verstrooien. U kunt dat zelf doen op bijvoorbeeld een mooi plekje in een bos. Schroevendraaier meenemen en de bussen omkieperen, simpel gezegd. De lege urn kan bij het afval.
Ik zou als ik dit zelf zou doen, een jerrycan of fles met wat water meenemen om de asbus/urn nadat die is omgeschud, met wat water uit te spoelen en dat water ook in het bos achter te laten. Ju kunt dan een min of meer schone urn weggooien; een urn die van binnen nog grijs is van het as zou ik persoonlijk niet zomaar bij het vuilnis zetten.

Als u de as niet zelf wilt verstrooien kunt u de bussen afgeven bij een begraafplaats of crematorium in de buurt met de vraag of zij het willen doen. Dat kost waarschijnlijk wel een bedragje, maar dan weet u dat het voor die centen netjes is opgelost.

Begraafplaatsen en crematoria vragen gewoonlijk een bedrag voor het verstrooien van as; zij moeten per slot ook inkomsten hebben om te kunnen bestaan. Maar als u een begraafplaats in de buurt uitlegt dat het niet zomaar om verstrooien gaat, maar om 'het ruimen van de asbus' om het in vaktaal te zeggen, dan denk ik dat men het soms wel gratis wil doen of voor en symbolisch bedragje.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn