Wanneer crematie van broer?


5 juni 2017

Vraag nummer: 50928

ongeveer in 1975 is mijn broer Piet Willemse in Boxmeer overleden en waarschijnlijk gecremeerd.
Aangezien ik niets meer van de verdere familie heb vernomen zou ik graag willen vernemen op welke datum en jaar dat is gebeurd ?

Antwoord:

Geachte heer,

Het overlijden van uw broer is te achterhalen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar iemand is overleden. Die gemeente kan een uittreksel uit het register van overlijden verstrekken.

Waar uw broer gecremeerd is, weet de gemeente niet. Dat wordt bij de overheid nergens genoteerd. U kunt dan zelf crematoria benaderen met de vraag of uw broer enkele dagen na zijn overlijden daar gecremeerd is. U moet dan ook de geboortedatum en volledige doopnamen van de broer opgeven.

Ik schat in dat mensen uit Boxmeer in 1975 werden gecremeerd in Nijmegen. In die tijd waren er nog nauwelijks crematoria in oostelijk Brabant. Ik zou het dus eerst maar eens in Nijmegen of Beuningen proberen.

Crematoria zijn wettelijk verplicht om bij te houden wie daar gecremeerd is en wat er met de as gebeurd is. Men is ook verplicht om dat te vertellen aan iedereen die er naar vraagt. Ik adviseer om zulke vragen schriftelijk te stellen. Men moet er misschien archieven en kaartenbakken voor induiken. Dan is het meestal niet handig als iemand belt. Men moet even de tijd hebben om het op te zoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn