Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrijheid van asbestemming (mag alleen crematorium as overgieten?)


11 juni 2008

Vraag nummer: 5488  (oude nummer: 10866)

Als steenhouwer krijg ik regelmatig te horen van mijn klanten dat het crematorium hier in Bergen op Zoom de enige is die de as mag overgieten in een sierurn of urnenmonument. Verhalen over verzegelingen, controles die uitgevoerd worden door het crematorium zijn voor ons wekelijkse kost. De urnen die wij leveren zijn gemiddeld de helft goedkoper dan bij hun. Is het niet zo dat mijn klanten zelf bepalen wat ze doen met de as?

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker mogen uw klanten zelf bepalen wat zij doen met de as. Zij kunnen de asbus mee naar huis nemen en ze kunnen 1) de as zelf over schudden in een sierurn of 2) een ander (bedrijf) dat laten doen. Het crematorium valt onder de tweede groep, het kan als de klant het wil, maar dat hoeft niet.
Een klant die het niet eens is met de werkwijze van het betreffende crematorium kan een klacht indienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen, als het crematorium is aangesloten bij de LVC. Dat kan ook achteraf, men kan dan bijvoorbeeld onnodige kosten terug vragen.
Als het crematorium een keurmerk heeft, kan men misschien ook bij de instantie die zo'n keurmerk afgeeft een klacht indienen. Het crematorium geeft - bewust of onbewust -onjuiste informatie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE