Verplichting van crematoria om uitvaartondernemer in te schakelen


27 januari 2014

Vraag nummer: 37162

Het is bij bepaalde crematoria niet mogelijk om als nabestaanden de crematie zelf, zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer, vast te leggen en op de dag van de uitvaart zelf te regisseren zonder tussenkomst van een uitvaartverzorger. Mag dat?
Of heeft dit mogelijk te maken met de eigen huisregels van een crematorium?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ken geen crematoria die een familie die geen uitvaartverzorger wil inschakelen, niet als klant accepteert. Nu ja, misschien ken ik ze wel, maar weet ik van hen niet dat ze dat niet willen. Ik heb voor een aantal crematoria wel eens naar de algemene voorwaarden gekeken, maar ik heb een dergelijke verplichting nog nergens aangetroffen.

U vraagt: "Mag dat?" Mag een crematorium een nabestaande als klant weigeren als die geen uitvaartondernemer wil inschakelen? Ja, dat mag. We hebben in Nederland contractvrijheid en partij A kan besluiten om geen zaken te willen doen met partij B als die niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. En wel met C, als die wel aan die voorwaarden voldoet.
Dat het wettelijk niet nodig is om een uitvaartverzorger in te schakelen, wil niet zeggen dat partijen in het veld dat per definitie ook altijd moeten accepteren.
Dat geldt op allerlei gebieden. Het is bijvoorbeeld wettelijk geen vereiste om bij een begrafenis met professionele dragers te werken, die de kist in een graf laten zakken. Ook familieleden of bekenden kunnen de kist dragen en laten zakken. Maar begraafplaatsen kunnen dat ook weigeren; het is een feit dat met mensen die geen oefening hebben meer ongelukken en ongelukjes gebeuren. Een begraafplaatshouder kan dat risico minimaliseren door alleen professionele dragers toe te laten. Laat hij wel amateurs toe, dan kan hij soms aansprakelijk zijn voor eventuele schade.

Ik kan mij voorstellen dat crematoria ook een voorkeur hebben om met professionals te werken, om een zekere garantie te hebben dat het juiste verlof voorhanden is en de kist aan de normen voldoet e.d.

Als crematoria dit soort voorwaarden willen stellen, doen zij er wel goed aan om dit in hun algemene voorwaarden op te nemen. De 'huisregels' zou ik geen goede plek vinden om zoiets in te regelen; de juridische status van huisregels is vaak vaag.

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >