Verplichting reserveren nis?


27 januari 2009

Vraag nummer: 6122  (oude nummer: 12211)

Het urnenrecht eindigt in 2011. De rechthebbende heeft bij de rechthebbende van de naastgelegen urnennis aangegeven dat de urnenrechten niet verlengd zullen worden na de periode van 20 jaar. De rechthebbende van de naastgelegen urnennis ziet haar kans schoon en vraagt of zij de urnennis kan reserveren voor als zij en haar echtgenoot komen te overlijden. In de verordening (volgens model vng) is niets opgenomen over het reserveren van graven.
Ben ik verplicht om een graf of urnnennis te reserveren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bent niet verplicht om een graf of urnennis te reserveren. Maar u mag een nis wel uitgeven (in dit geval met ingang van 2011) ook als er nog geen urn wordt geplaatst. Ik zou dat trouwens altijd maar doen. Er zijn twee goede redenen voor: er komt geld binnen voor de gemeente en u maakt er iemand blijkbaar blij mee.
Ik zou een aantekening maken dat iemand belangstelling heeft voor deze nis en haar in 2011 benaderen om de rechten te vestigen. Tenzij u te weinig nissen hebt en er veel belangstelling voor is, zodat het wenselijk is om de nis in 2011 uit te geven aan iemand die er op dat moment wel meteen een urn wil plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn