Vermengt as in de oven?


25 maart 2018

Vraag nummer: 54360

Hoelang duurt het cremeren van iemamd, gaat dat heel snel of duurt dat heel lang?

En.. Er worden toch heel veel mensen gecremeerd? Blijft er in de ‘oven’ dan geen as van andere mensen over? Dat gaat dan toch mengen? Dat zou ik echt raar vinden. Weet u dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het cremeren van een overledene duurt gemiddeld ongeveer een tot anderhalf uur. Soms kan het ook wel wat korter of langer duren. De duur van de crematie is afhankelijk van het gewicht van de overledene, van de kist, van het soort oven en of de oven al heet was toen de kist in de oven werd gevoerd.

Er worden inderdaad heel veel mensen gecremeerd en er blijft in een oven inderdaad ook wel een (erg kleine) hoeveelheid as van andere mensen achter. En die as kan mengen, dat klopt.

Na elke crematie word een oven leeg geschraapt. De as die dan uit de oven komt, is de as van de overledene, van diens kleding en van de kist. Er blijft echter altijd een heel klein beetje as achter. Men kan een oven niet stofzuigen en dweilen. En als men dat wel zou doen, wat zou men dan moeten doen met een gebruikte dweil met een beetje as er in?
Wie kiest voor cremeren moet accepteren dat er altijd een heel klein beetje vermenging van as van vorige en opvolgende crematies plaats vindt. Er bestaat geen methode om een oven na elke crematie klinisch te reinigen. Er blijft altijd een heel klein beetje 'stof' achter.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn