Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vermenging van as bij crematie


29 oktober 2008

Vraag nummer: 5807  (oude nummer: 11564)

L.s.,

Heel graag zou ik antwoord op de volgende vraag. Ik wil me t.z.t. laten cremeren. Nu beweerde iemand onlangs dat je nooit 100% de as van de overledene meekrijgt maar dat daar altijd nog wel iets van een vorige gecremeerde bij zit. Dat kan toch niet waar zijn. Hoe wordt gegarandeerd dat je echt alleen as van je eigen dierbare meekrijgt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ovens worden na een crematie zorgvuldig leeg gemaakt en de as van de overledene wordt, samen met het vuurvaste identiteitssteentje dat voor de crematie op de kist wordt gelegd, in een asbus geborgen. Ik ben er wel eens bij geweest en ik heb gezien dat men dat zorgvuldig met een speciaal soort schraper deed. Ik weet dat ovenisten er ook eer in stellen om dat goed en zorgvuldig te doen.

Maar ja, een oven wordt niet van binnen geboend en gedweild voordat er een volgende kist in komt. Dus een minieme hoeveelheid stof-as van een vorige crematie kan inderdaad nog wel eens tussen de as van een andere persoon terecht komen. Maar dan hebben we het echt over minimale hoeveelheden, wat stofrestjes van de bodem van de oven. En bedenk dat in de as ook de as van de verbrande kist en kleding zit. U hebt dus nooit 100% alleen as van de overledene.

Er zijn diverse procedures, zoas het vuurvaste identiteitssteentje, die waarborgen dat as niet per ongeluk vermengd kan worden. Ook is het wettelijk voorschrift dat iedere overledene apart gecremeerd moet worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE