Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlopen rechten asverstrooiing


17 september 2014

Vraag nummer: 39889

Wanneer verlopen de rechten voor het verstrooien van een asbus als er geen rechthebbende bekend zijn. 1 bus van 1998 en 1 bus van 2000.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp niet goed wat u bedoelt met 'de rechten voor het verstrooien van een asbus'. De opdrachtgever van de crematie of een latere andere eigenaar van de asbus kan de as verstrooien of een andere bestemming aan de as geven. U schrijft dat er geen rechthebbende bekend is. Maar een asbus komt niet uit de lucht vallen; zij kan alleen in opdracht van iemand in handen van de gemeente komen. Bijvoorbeeld door het laten bijzetten van de asbus in een columbarium of in een graf. Dan kan het later inderdaad zo zijn dat die opdrachtgever niet meer bereikbaar is of zelf overleden is. Maar dan zijn er erfgenamen. Hebt u gekeken in de GBA of u kinderen of een echtgenoot kon vinden? Hebt u bij het graf of de urnenruimte een oproep aangeplakt gehad met het verzoek contact op te nemen met de administratie?

Als u een redelijke fatsoenspoging gedaan hebt om de opdrachtgever of diens opvolger op te sporen, maar niet kon vinden, mag u de asbus ruimen. Dat mag alleen als de huurtermijn die is afgesproken voor de bijzetting, afgelopen is. Of wanneer er aan een bepaling van de beheersverordening niet is voldoen en dit de consequentie is.

U mag de asbussen dan ruimen, mits ook minstens 10 jaar na de crematie verstreken zijn.
Artikel 66 van de Wet op de lijkbezorging zegt:
1. Het ruimen van een asbus geschiedt door of in opdracht van de houder van de plaats van bijzetting en vindt binnen tien jaar nadat de as in de bus is geborgen niet plaats dan met toestemming van de rechthebbende op de ruimte waar de asbus is bijgezet.
2. Het ruimen geschiedt door verstrooiing van de as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag een nabestaande zelf een plaats voor het verstrooien van as kiezen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE