Verbod aanwezig bij crematie


31 augustus 2016

Vraag nummer: 47166

Mijn zusje heeft mijn moeder zwaar verwaarloosd. Mijn moeder ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis. Omdat ik mijn zusje hierop aangesproken heb, heeft zij nu al bepaald dat ik ik niet op de crematie van mijn moeder aanwezig mag zijn als dat zover is? Mag dat? Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Mijn moeder woont in het buitenland.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw moeder in het buitenland woont, maar in Nederland gecremeerd wordt, is het zo dat de persoon die (via een uitvaartondernemer) opdracht geeft voor de crematie, bepaalt wie er op de crematie mag komen. Als u zorgt dat u dat bent en niet uw zus, kan uw zus u niets verbieden. Wel, als uw zus de crematie regelt.

Als uw moeder in het buitenland gecremeerd wordt, weet ik niet wat voor wetgeving daar geldt. Maar waarschijnlijk is het zo dat als u daar de uitvaart regelt, uw zus niets te zeggen heeft over wie wel of niet bij de plechtigheid mag zijn.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >