Van wie is het as?


15 december 2005

Vraag nummer: 4175  (oude nummer: 7073)

Ik heb misschien een rare vraag, maar ik stel 'm toch maar. Hoe weet je zeker dat het as dat in de urn zit ook daadwerkelijk van de overledene is? En dat er niet (perongeluk) nog wat asresten van de persoon daarvoor bijzitten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vraag is niet zo gek. De wetgever wilde er zelfs zekerheid over hebben en heeft geregeld dat de stoffelijke resten van mensen altijd apart moeten worden gecremeerd (dus geen mensen of resten van mensen samen). Bij de crematie wordt een vuurvast identiteitssteentje bijgevoegd, waaraan je kunt zien wie de gecremeerde persoon is. En als de as uit de oven komt, blijft dat steentje in de as, zodat men altijd aan de hand van het kenmerk van het crematorium en een uniek nummer kan zien van welke overledene deze as is.

Voorts moet buiten op de urn in onuitwisbare letters staan, van wie de as in de urn is. Ook dat is wettellijk voorschrift, net als de regel dat de asbus hermetisch gesloten moet zijn en men er geen as uit kan halen of iets anders bij kan voegen zonder dat iemand dat in de gaten heeft.

Dat de ovens altijd goed schoon worden gemaakt is een kwestie van integriteit van het crematorium, maar daar mag u wel op vertrouwen. En anders moet u gewoon eens een open dag van een crematorium bezoeken en zelf kijken hoe men daar werkt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.