Urn vanuit Duitsland mee naar huis


7 april 2009

Vraag nummer: 6386  (oude nummer: 12736)

mijn moeder is onlangs gecremeert in duitsland en nu hebben ze haar op mijn verzoek verstuurd naar het crematorium maaslanden in nieuwkuijk
nu heb ik van hun het bericht gekregen dat ze de asbus niet aan mij mee mogen geven en dat de asbus dus ook niet van hun terrein mag. maar mijn vraag is nu dus ook of het op een of andere manier toch moet kunnen dat ik ze mee naar huis mag nemen graag hoor ik van jullie z.s.m. een antwoord

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik zou niet weten waarom het crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk de asbus niet aan u mee zou mogen geven. En waarom het niet van hun terrein af zou mogen. Dat mag wel degelijk.

In Duitsland is de regelgeving zo dat men een asbus niet aan nabestaanden mag afstaan en men die op het terrein van een crematorium of begraafplaats moet bewaren. Maar met die Duitse regelgeving hebben we hier niets van doen. Een 'Duitse' asbus in Nederland valt gewoon onder de Nederlandse wetgeving. Dus mag de asbus worden meegegeven.

Als het crematorium de asbus - nadat u haar op het bovenstaande hebt gewezen - nog steeds niet af wil geven, kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman uitvaartwezen, www.uitvaart.nl/ombudsman.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn