Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitstel crematie


2 februari 2002

Vraag nummer: 610  (oude nummer: 403)

Mijn schoonmoeder is onlangs overleden.
De zus van mijn vrouw heeft zonder overleg bewerkstelligd dat de overledene pas 2 weken na overlijden is gecremeerd. De opgegeven reden was: anders kan een kleinkind niet trouwen (datumconflict) Kan dit zomaar? Kan ik er ook achter komen hoe dit in zijn werk is gegaan en of er strafbare feiten zijn gepleegd?

J. Balkema

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad is het mogelijk om voor bijzondere omstandigheden uitstel van de wettelijke termijn van begraving of crematie te krijgen. De wet zegt (sinds 1-1-2010) dat een overledene uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden moet worden begraven of gecremeerd. De gemeente (formeel de burgemeester) kan uitstel verlenen.

U vraagt zich af hoe dit in zijn werk is gegaan en of er strafbare feiten zijn gepleegd. Dat kan ik u direct vertellen.
Uw schoonzus heeft blijkbaar tegen de uitvaartondernemer gezegd dat zij een latere datum wilde; de uitvaartondernemer is naar de gemeente gegaan en heeft uitstel gekregen. In de meeste gemeenten doet men daar - op zich terecht - niet moeilijk over. Er is in het geheel niets strafbaars aan, tenzij er geen uitstel gevraagd en verleend is. Maar geen enkele uitvaartverzorger zal zo gek zijn om geen uitstel aan te vragen. Het zijn meestal standaardprocedures.

De vraag of dit zomaar kan, moet u zelf beantwoorden. U moet als hele familie toch een besluit nemen wanneer de crematie plaats vindt? Waarom laat u het gebeuren dat de crematie zover vooruit wordt geschoven, als u en wellicht ook andere familieleden het daar niet mee eens zijn? U hebt toch evenveel recht van spreken? U plant toch samen een (datum van) crematie? Stel dat u bij het overleg met de uitvaartverzorger niet aanwezig was, en uw schoonzus regelt dat de uitvaartverzorger uitstel vraagt, dan kunt u toch zeggen dat u dat niet wilt? U en uw vrouw hebben toch evenveel recht van spreken als uw schoonzus?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Waarom na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE