Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming vereist van opdrachtgever (van uitvaartbedrijf om informatie te verstrekken)


18 april 2022

Vraag nummer: 64779

Beste meneer van der Putten,

Hartelijk dank voor uw reactie op mijn eerder gestelde vraag 'Crematorium Alkmaar wil geen gegevens over mijn vader verstrekken (uit openbaar register)'. Met uw gegeven adviezen ben ik direct aan de slag gegaan, waarop het crematorium Alkmaar te kennen heeft gegeven dat mijn vader niet bij hun is gecremeerd / in het systeem staat.
Nu is het zo dat uitvaart24.nl de uitvaart van mijn vader heeft verzorgd. Dit ben ik door middel van de akte van overlijden (aangever) te weten gekomen.
Hierop heb ik uitvaart24.nl een e-mail gestuurd met daarin de volgende vragen:
- De plaats / locatie waar mijn vader is opgehaald door deze uitvaartonderneming (het ontbreekt namelijk aan een tijdstip op de akte wat kan duiden op dat mijn vader mogelijk is gevonden)
- De naam en het adres van de persoon die deze uitvaartonderneming heeft ingeschakeld.
- De plaats / locatie / adres waar de crematie is uitgevoerd.
- De bestemming die aan de as is gegeven.
- De naam en het adres van de persoon die de bestemming van de as heeft aangegeven of naam en adres aan wie de asbus ter beschikking is gesteld.

Uitvaart24.nl heeft mijn e-mail beantwoord waarin zij bevestigen dat zij inderdaad de uitvaart hebben verzorgd, maar geen verdere informatie mogen verstrekken / antwoord mogen geven op de door mijn gestuurde vragen. Hiervoor zou volgens uitvaart24.nl uitdrukkelijk toestemming verkregen moeten worden door de opdrachtgever.
Wel konden zij (indien gewenst) mijn e-mail doorsturen naar de (voor mij onbekende) opdrachtgever met het verzoek mijn vragen te beantwoorden. Ik heb hier geen reactie op gegeven.

Ik zou graag van u willen weten of het antwoord van uitvaart24.nl klopt in de zin van toestemming nodig te wezen van de opdrachtgever.
Ook zou ik graag advies van u willen wat ik hier eventueel nog in zou kunnen doen.

Alvast hartelijk bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een uitvaartverzorger mag inderdaad niets over de door haar uitgevoerde uitvaart vertellen zonder toestemming van haar opdrachtgever. Een uitvaartbedrijf heeft een heel andere positie dan een begraafplaats of een crematorium. De laatste hebben ook een openbare functie; een uitvaartbedrijf niet.

De vragen die u aan Uitvaart24 hebt gesteld over de bestemming van de as kan een uitvaartbedrijf soms helemaal niet weten.

U kunt Uitvaart24 natuurlijk vragen of haar opdrachtgever toestemming geeft om aan u te vertellen waar uw vader is gecremeerd (of begraven). Dan kunt u de rest aan het crematorium vragen. Nee heb je en ja kun je krijgen. Misschien krijgt u eerder een reactie op een eenvoudig verzoek, dan op een lijst met vragen. Waar men misschien ook nog geen antwoord op kan geven, omdat er nog geen besluit is. Als uw vader zeer recent is overleden is er misschien nog geen keuze inzake de asbestemming gemaakt. Misschien is de as door het crematorium nog niet vrijgegeven. U noemt in uw vraag geen datum van overlijden en dan kan ik mijn antwoord daar niet op afstemmen.

Maar goed. U weet nu dat uw vader niet in Alkmaar is gecremeerd. Dan zou ik alle andere crematoria in de regio benaderen. Een bedrijf als Uitvaart24 staat bekend als een prijsvechter, waar overigens helemaal niets mis mee is. Maar men cremeert soms wat verder weg, omdat men daar een gunstiger tarief heeft. Ik zou dus gewoon heel veel crematoria aanschrijven, als ik u was.

U moet natuurlijk wel de juiste gegevens van uw vader opgeven: complete naam met doopnamen, geboortedatum en eventueel laatst bekende woonplaats.

Ik zou alle correspondentie bewaren, tot u het juiste crematorium gevonden hebt. Stel dat later blijkt dat een crematorium geen correct antwoord heeft gegeven, dan hebt u een basis voor een klacht en schadevergoeding.

Als u geen crematorium kunt vinden, kunt u bij begraafplaatsen in de woonplaats of gemeente van uw vader zoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >