Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming familie voor crematie op Bali


13 januari 2020

Vraag nummer: 59732

Geachte Heer van Putten,
een oom van mij, die al jaren op Bali woont (waarschijnlijk op een touristen-visum), is ernstig ziek. Hij maakt zich zorgen, dat hij voor een crematie van de familie in nl. toestemming nodig heeft om zich te laten cremeren, en vraagt ons, dit uit te zoeken. Tot nu toe heb ik niets gevonden, wat hierop wijst.
Bij voorbaat dank voor een antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik houd mij nu ruim dertig jaar met deze wetgeving en internationale verdragen bezig, maar ik heb nog nooit ergens gelezen of gehoord dat voor een crematie op Bali toestemming nodig is van familie. Dat geldt in geen enkel land. En 'familie' is ook een veel te vaag begrip. Want zijn dat alleen bloedverwanten of ook aanverwanten? Tot welke graad? En wat als de meningen verschillen of als familie onbereikbaar is? Dat werkt niet.

Het kan ook niet zo zijn dat niet 'de familie' maar 'de erfgenamen' bedoeld zijn, want er is in korte tijd na het overlijden nog niet vast te stellen wie erfgenamen zijn.

Dat men verwacht dat een familielid van uw oom de crematie regelt en betaalt, is iets anders. Maar dat kan ook een goede vriend zijn. En overal ter wereld is het zo dat als iemand overlijdt zonder familie of vrienden, de overheid voor een uitvaart zorg draagt.

Uw oom (en de familie) hoeft zich nergens zorgen over te maken, wat betreft de regeling van de crematie. Dat kan te zijner tijd iedereen doen en er is geen toestemming van familie nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE