Tijdslimiet asverstrooiing? (ruiming asbus als opdrachtgever geen bestemming aangeeft)


28 november 2002

Vraag nummer: 1692  (oude nummer: 2058)

Fri Feb 8 10:46:55 2002

Geachte heer van van der Putten,

De opdrachtgever/ster van de crematie heeft besloten de as van de overledene in de algemene nis in het crematorium (welke niet voor bezoek toegankelijk is)te laten plaatsen.
Ieder jaar wordt vóórdat de algemene nis termijn verloopt, de opdrachtgever/ster aangeschreven middels een in te vullen formulier. Hierop kan men aangeven of men kiest voor verlenging van deze algemene nis periode, óf kiest voor een andere asbestemming.

Mijn vraag is deze:
Is het crematorium gerechtigd deze as te verstrooien, indien er van de opdrachtgever/ster, zelfs na herhaaldelijk aanschrijven, géén reactie komt op het verzoek een beslissing te willen maken, en zo ja, op welk moment zou dat dan mogen?
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Antwoord:

Sat Feb 9 16:10:08 2002

Geachte heer of mevrouw,

Een crematorium is niet gerechtigd om de asbus te ruimen door de inhoud te verstrooien, als er van de opdrachtgever geen reactie komt na (vele en herhaalde) oproepen om de bestemming van de as aan te geven. Een crematorium is ook niet gerechtigd om de asbus te ruimen als bij voorbeeld de kosten van bijzetting niet zijn betaald. Dat mag pas na 20 jaar na de crematie. Zie artikel 66 Wlb.

Is er dan voor een crematorium dat nooit respons krijgt niets aan te doen? Jawel. Heel goed zelfs. Maar dan moeten de voorwaarden worden aangepast. Bij een gemeentelijk crematorium de beheersverordening, bij een niet-gemeentelijk crematorium het beheersreglement en/of de algemene voorwaarden. Ik heb dat voor diverse gemeentelijk en niet-gemeentelijke crematoria de afgelopen jaren ook gedaan.

Dus zonder nadere voorwaarden is de tijdslimiet 20 jaar; met de juiste juridisch sluitende voorwaarden kan de tijdslimiet ongeveer 1 jaar zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 februari 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn