Tijdsduur muziek


29 augustus 2002

Vraag nummer: 963  (oude nummer: 1293)

Sun Aug 23 18:10:48 1998

Over hoeveel tijd kunnen mijn nabestaanden beschikken voor het spelen van muziek bij mijn crematie?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Gaat u maar uit van 30 tot 60 minuten, maar desgewenst is vaak ook het dubbele mogelijk.
De standaard-tijd voor een crematieplechtigheid is in de meeste crematoria ongeveer een uur, waarvan een half uur in de aula bij de kist en een half uur in de koffiekamer. Deze tijd kan in de meeste crematoria op aanvraag met een half uur worden verlengd. Soms betaalt men voor een verlenging per half uur een kleine toeslag, zoals bij de 11 crematoria van de CVN en bij Nieuw Eykenduynen in Den Haag. Soms is het gratis (je betaalt er dan indirect natuurlijk toch voor, denk ik altijd bij 'gratis'), zoals bij het crematorium De Meerdijk in Emmen. Bij de crematoria in Twente staan de aula's en koffiekamers gezamenlijk 1 uur en 3 kwartier ter beschikking. Bij de crematoria van de DELA in diverse Zuidnederlandse plaatsen gaat men uit van het gebruik van de aula van 3 kwartier, maar noemt men geen vaste tijd/tarief voor de condoleance of een koffietafel. De Brabanders en Limburgers kennende zal dat echter niet heel kort zijn. En zo kan ik doorgaan, maar u hebt nu een beeld.

Of de voor de aula en/of koffiekamer geplande tijd inwisselbaar is, zal per crematorium ook verschillen.
In elke aula kan muziek ten gehore worden gebracht van een cd of bandje. Vaak is er ook wel ruimte voor live muziek.
De crematoria en begraafplaatsen van de CVN in West-Nederland zijn op 1 maart 1998 gestart met het aanbieden van live muziek. Door samenwerking met de Stichting Impresariaat Tema is er de beschikking over een professioneel bestand aan musici. Voordelen zijn dat men zelf niet naar musici op zoek hoeft te gaan en dat een en ander tegen een laag tarief kan worden aangeboden. Maar wanneer familieleden zelf een instrument bespelen of zingen is dat vaak ook wel zo indrukwekkend.

Een en ander is evenwel altijd goed te regelen, als u de uitvaartverzorger goed van uw wensen op de hoogte brengt. Stel dat een bepaald crematorium niet de juiste accommodatie heeft, of wanneer er zoveel plechtigheden zijn dat een uitloop te beperkt of bijna niet mogelijk is, dan kan de plechtigheid natuurlijk altijd nog gehouden worden in een rouwcentrum of andere zaal in de buurt. Er is dus altijd een oplossing om aan uw wensen te voldoen.

mr W. van der Putten

23 augustus 1998

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn