Testament en kosten crematie


1 september 2009

Vraag nummer: 6830  (oude nummer: 13710)

Uit uw rubrieken begrijp ik dat alle kinderen in princiepe aanspreekbaar zijn voor de kosten van een crematie van een ouder. Niet alleen de opdrachtgever. Maar wat als één van de kinderen samen met moeder een langstlevende contract heeft opgesteld waarin staat dat alle baten en lasten voor dat ene kind zijn? En een ander kind, niet gemeld in het testament heeft getekend voor de opdracht? Om de zaken nog ingewikkelder te maken is er ook nog sprake van schulden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Alle erfgenamen zijn aanspreekbaar voor de kosten van de uitvaart van een overledene. Alleen niet voor iedereen.

De opdrachtgever van een crematie is aanspreekbaar voor de uitvaartondernemer en het crematorium. Deze kunnen niet iedere erfgenaam aanspreken, alleen hun opdrachtgever.

De opdrachtgever kan en mag de kosten die hij of zij voor de crematie heeft gemaakt, verhalen op de nalatenschap of de erfgenamen. Dat geldt ook als de opdrachtgever zelf geen erfgenaam is.

Hoe het nu zit als een van de kinderen met moeder een langstlevende contract heeft opgesteld, durf ik u niet te zeggen. Dat hangt af van de inhoud van die overeenkomst. Er zitten mogelijk meer erfrechtelijke aspecten aan vast, zoals het recht op een kindsdeel.

Ik adviseer u om een afspraak te maken met een notaris voor advies. En om tevoren al kopieën van alle eventueel relevante documenten toe te sturen, zodat de notaris die vooraf kan lezen. Zonder de relevante stukken zelf te zien, kan men geen advies geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn