Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Termijn wachten ophalen as foetus


4 juni 2009

Vraag nummer: 6595  (oude nummer: 13150)

Ik zie in een antwoord op een vraag over het ophalen van as van een foetus dat ook hier een wachttijd van 1 maand is.
U verwijst naar [/l5442]antwoordnr 10773[/l], ik kan deze vraag en antwoord echter niet in het bestand vinden. is het mogelijk uw visie hierover nogmaals te publiseren?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Vraag [/l5442]10773 (oud)[/l] een reactie op Crematie foetus staat in de subrubriek 'Kinderen / baby' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.
Ik zal de vraag even knippen en plakken.

Vraag:
Moet de as van een foetus van 19 weken na crematie ook een maand worden bewaard?
De Wlb is immers niet van toepassing. Of is het zo dat wanneer je kiest voor crematie dat daarna wel de regels gelden inzake de bewaartermijn? Ik kan me voorstellen dat het er niet zo toe doet de as eerder af te geven maar dat in geval van begrafenis je niet na een week kunt zeggen: "Graaf maar weer op."

Antwoord:
Ja, als er gecremeerd wordt denk ik dat het crematorium zich ook aan de gangbare procedures van de Wet op de lijkbezorging moet houden. Ik zou als crematorium ook alleen willen cremeren als er een verlof tot crematie is; je wilt niet de kist openen en zelf moeten gaan onderzoeken of de foetus 19 of 26 weken oud zou kunnen zijn.
Er is discussie over mogelijk, denk ik. Maar als crematorium zou ik die discussie niet willen voeren, maar alleen alle normale zorgvuldige procedures willen volgen.

Het is inderdaad een aardige vergelijking met begraven, dat je ook niet een foetus van 19 weken kunt begraven en vervolgens een week later weer kunt opgraven. Misschien is daar ook discussie over mogelijk, maar mensen voelen wel - makkelijker - aan 'dat je dat niet kunt maken'.

Ik denk dat het uitgangspunt is dat als men zich vrijwillig aan de lijkbezorging conform de Wet op de lijkbezorging onderwerpt, men dan ook aan alle regels gebonden is. Dat geldt zowel voor de ouders als voor de houder van een crematorium of een begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Waarom na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE