Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Termijn asurn meegeven na crematie


23 april 2012

Vraag nummer: 28167

Wat is de wettelijke termijn, dat wij een asurn mogen meegeven, na 30 dagen, 31 dagen of een maand. ( na de crematiedatum)
En hoe zit dat met februari?

Antwoord:

Geachte heer,

De wet noemt de termijn van minimaal een maand.
Artikel 59 van de Wet op de lijkbezorging regelt in lid 1: 'De houder van het crematorium draagt zorg voor de bewaring van een asbus gedurende minimaal een maand na het bergen van de as in de bus.'

Niet de datum van de crematie is het uitgangspunt, maar de datum waarop de as in de asbus wordt gedaan. Meestal is dat dezelfde dag als die van de crematie. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
De wet zegt 'minimaal een maand' na die datum. Het is dus geen 30 of 31 dagen. Het kan een keer per jaar (althans in 3 van de 4 jaren) 28 dagen zijn, eens in de vier jaar 29 dagen en anders 30 of 31 dagen.
Als iemand op 3 maart is gecremeerd, mag de as op 4 april worden afgegeven. Als iemand op 10 februari is gecremeerd, op 11 maart. Ongeacht of februari in een schrikkeljaar valt of niet.

De ene keer is de periode feitelijk dus korter of langer dan de andere keer. Dat lijkt misschien vreemd maar we accepteren ook allemaal bijvoorbeeld het fenomeen van een maand huur of een opzegtermijn van een maand. Wij zijn meestal ook blij met een maandsalaris, waar we soms 28 dagen en soms 31 dagen mee rond moeten komen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE