Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Termijn as naar buitenland


25 september 2002

Vraag nummer: 1114  (oude nummer: 1449)

Wed Jun 15 10:18:21 1999

Enige Duitse collega's brengen hun te cremeren overledenen naar het crematorium te Dieren (Arnhem).
Voordat de nieuwe wet op de lijkbezorging in werking trad, konden zij de urn met de as dezelfde dag nog meenemen. Nu is het zo dat zij na drie weken de urn op moeten komen halen, vanwege het aanvragen van een vergunning.
In Duitsland mag er geen as worden uitgestrooid, dus hoeft er ook geen vergunning aangevraagd te worden.
Vraag: Is het niet mogelijk dat er voor onze Duitse collega's een uitzondering gemaakt kan worden, zodat ze de urn weer net als vroeger onmiddellijk mee kunnen nemen? Het is voor hun niet echt naast de deur, dus dit zou hen een hoop tijd en geld besparen. Waar moet ik zijn om een aanvraag in te dienen, dat het voor onze Duitse collega's geregeld kan worden dat zij onmiddellijk de urn mee kunnen nemen?

Nicole Meder

Antwoord:

Wed Jun 16 00:28:00 1999

Geachte mevrouw Meder,

De Wet op de lijkbezorging schrijft inderdaad sinds 1991 voor dat pas na een maand een asbus mag worden begraven, de inhoud mag worden verstrooid, of de asbus naar het buitenland mag worden verzonden.
Er is echter wel een ontheffing mogelijk, namelijk van de officier van justitie. Overigens was ook voor 1991 ook altijd verlof van de officier vereist.

Er kan dus met toestemming van de officier eerder een asbus worden opgehaald. Met de officier - in dit geval die te Arnhem - kan ook overlegd worden over een 'permanente regeling' voor een bepaalde categorie gevallen, maar het is de vraag of men daartoe bereid is. Ik hoor wel wel meer klachten over, maar ook dat de officieren in den lande ieder een eigen koers varen (wat overigens ook mag).

Ik heb crematoriumhouders en uitvaartondernemers al eerder voor dit soort gevallen geadviseerd om een brief te schrijven naar de minister van Binnenlandse Zaken (Postbus 20011, Den Haag). Het ministerie is namelijk bezig met een evaluatie van de huidige wetgeving en dit is typisch iets om onder de aandacht te brengen. Dan is er kans dat er iets wijzigt. De minister wil echter nog deze maand de evaluatie afronden, dus ik adviseer u om snel te schrijven, liefst met een flink aantal collega's en een brancheorganisatie samen.

mr W.G.H.M. van der Putten

16 juni 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE