Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sticker op de kist


19 januari 2009

Vraag nummer: 6093  (oude nummer: 12161)

Als uitvaartondernemer merken wij dat crematoria hun voorwaarden aan het aanpassen zijn, uw antwoord op de vraag over bril/horloge bij overledene te laten: de meeste crematoria willen dat er geen glas, steen, kunststof, etc mee gecremeerd worden en dit staat ook in hun voorwaarden.

Maar in nieuwe voorwaarden die we nu hebben ontvangen interpreteren ze art 8 van de Wlb zo dat het registratienummer dat op de kist (of ander omhulsel) wordt aangebracht en uitdrukkelijk niet op de deksel.
Mij lijkt dat een wat te enge uitleg van de wet.
Een kist bestaat uit de bak en de deksel: en niet alleen het onderste gedeelte.

Hoe ziet u het ?

Antwoord:

Geachte heer,

De Wlb is niet zo gedetailleerd dat het registratienummer op de bak moet - en niet op het deksel mag - worden aangebracht. Ik heb evenwel vaak gehoord dat men het aan de onderkant van de bak schrijft, met viltstift of zo, zodat het niet in het oog (van de familie) springt.
Er is dus geen regel, maar ik vind het wel verstandig(er) om het nummer op de bak aan te brengen dan op het deksel. Een deksel kan ook makkelijker verwisseld worden dan een bak.

De crematoria (en begraafplaatsen) zijn evenwel vrij om in hun algemene voorwaarden eisen te stellen, mits die niet onevenredig belastend zijn. Dat is een algemene wettelijke regel voor algemene voorwaarden. Ik denk dat deze regel niet onevenredig belastend en eigenlijk gewoon verstandig is. En dan hebben aanbieders zich daar aan te houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE