Sieraden niet retour


20 juni 2016

Vraag nummer: 46520

Na het overlijden van mijn moeder vroeg de begrafenisondernemer of wij de sieraden terugwillen of dat ze aan mochten blijven bij de crematie. Mijn zus en ik gaven aan ze terug te willen.
Bij de stukken die retour kwamen zaten geen sieraden.
2 dagen kater heb ik navraag gedaan. De ondernemer KLM zich de vraag miet herinneren. En gaf aan er niets meer aan te kunnen doen. Maakte wel excuus. Behalve de emotionele waarde zin we ook de sieraden kwijt.
Wat kan ik nu verder doen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt natuurlijk schade claimen.

Maar het begint met de vraag of u duidelijk genoeg aangegeven hebt dat u de sieraden terug zou willen hebben. Staat dat in een mail of zo? Want als de ondernemer nu zegt zich de vraag of de opmerking niet te kunnen herinneren, tja, hoe kunt u dan iets anders aantonen?
En u bent er ook niet zelf over begonnen, schrijft u. Maar de begrafenisondernemer begon er over.

Als er geen touwtrekkerij ontstaat over het wel of niet bestaan van een afspraak, zou u een vergoeding voor de sieraden kunnen vragen. Dat moet een reƫel bedrag zijn; de objectieve waarde van gedragen en vaak een beetje ouderwetse sieraden is meestal niet zo erg groot.

De emotionele waarde is niet echt in geld uit te drukken. Maar als die emotionele waarde groot was, had u ook de moeite kunnen nemen om nog voor de crematie te controleren of de sieraden werkelijk afgenomen waren. Of u had het zelf kunnen doen. U schrijft dat u pas 2 dagen later navraag hebt gedaan. Dat is geen teken dat er een grote emotionele waarde in het spel was.

Maar goed, ik zou het er niet zomaar bij laten zitten. Treedt in overleg met de uitvaartverzorger. Een vergoeding lijkt mij zeker redelijk. Over de hoogte ervan kan ik niets zeggen zonder te weten waar het om ging. Meestal gaat het in dit soort situaties om een paar honderd euro.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn