Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming asbus door plaatsing asbus in verzamelgraf?


29 juli 2013

Vraag nummer: 35200

Als een urnengraf of nis geruimd wordt omdat de rechthebbende geen gebruik wenst te maken van zijn recht om te verlengen, mag de asbus dan geplaatst worden in het verzamelgraf waar wij de stoffelijke resten van geruimde graven in plaatsen of moet een asbus te allen tijde na ruiming uitgestrooid worden op het strooiveld op onze begraafplaats?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is niet de bedoeling om na ruiming de asbus ergens te plaatsen, maar om de asbus leeg te maken. De as moet verstrooid worden.

Het ruimen door verstrooien mag alleen op een permanent strooiveld, als bedoeld in de Wlb. Als u alleen voor een strooiveldje op de begraafplaats een vergunning hebt, mag het alleen daar.
Ik adviseer begraafplaatsen echter altijd om voor het hele terrein van de begraafplaats vergunning te vragen. Dan ben je vrij om op of in elk graf te verstrooien, of om in een verzamelgraf te verstrooien. Niet alleen op het strooiveld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE