Rouwsieraden (voor as): in wat voor soorten?


1 november 2002

Vraag nummer: 1409  (oude nummer: 1761)

Thu Sep 20 14:17:21 2001

Mijn vraag gaat over rouwsieraden.
Ik heb nu de nodige vragen over rouwsieraden voorbij zien komen, maar hoe komt het dat het ene crematorium alleen hangers verkoopt. Terwijl bij de andere crematoria een verscheidenheid (zoals armbanden, ringen,en andere keuzes) aan rouwsieraden te koop is. Ik moest na het overlijden van mijn opa, voor mijn oma naar een ander crematorium om daar een ring te halen, met alle narigheid om de as van dien. Is hier geen centraal verkooppunt voor.
Ik neem aan dat andere mensen hier ook problemen mee hebben of krijgen.

Antwoord:

Fri Sep 21 01:55:13 2001

Geachte mevrouw,

Of een crematorium wel of niet een ruime keuze aan rouwsieraden biedt, hangt in eerste instantie af van de vraag van het publiek. Die is gering tot zeer gering. Het is ook regionaal bepaald. In de wat traditionelere delen van het land kijkt men gemiddeld anders aan tegen dit soort dingen dan in de grote steden.

Er is geen centraal verkooppunt voor dit materiaal. En dat zal er ook nooit komen. De persoonlijke smaak van mensen wat sieraden betreft is zo gevarieerd dat het voor een gemiddeld crematorium economisch onhaalbaar is om er een ruime keuze in te bieden, anders dan enkele hangers. Ook één landelijk punt heeft weinig kans van slagen.

Rouwsieraden maakten ook wel vaker deel uit van het assortiment van uitvaartwinkels. Maar als u secuur leest, ziet u dat ik in de verleden tijd spreek. Veel uitvaartwinkels die enkele jaren geleden zijn geopend, zijn nu al weer gesloten. Economisch niet haalbaar. De meeste uitvaartwinkels die er thans nog zijn, zijn onderdeel van een middelgrote of grote uitvaartonderneming of -verzekering, die het ook als balie of verkoopkantoor van zijn andere (verzekerings)activiteiten kan gebruiken.

Anderzijds is het zo dat nagenoeg iedere edelsmid sieraden heeft of kan maken, waarin as geborgen kan worden. Of dat anderszins een herinnering aan een dierbare overledene kan zijn. Vanuit dat gezichtspunt is er volop keuze.

mr W.G.H.M. van der Putten

21 september 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn